27.10.2011

Audi A4 v novi podobi


Prodajna uspešnica bo odslej še privlačnejša: Audi je namreč prenovil serijo A4. Z novimi rešitvami na področju učinkovitosti, vozne dinamike in informacijsko-razvedrilne tehnologije ter z novim, še bolj zapeljivim dizajnom A4 limuzina, A4 Avant, A4 allroad quattro in S4 jasno ponazarjajo slogan Prednost je v tehniki.

Dizajn

A4 je najbolje prodajani model znamke Audi – že celih 39 let, na tržišče pa prihaja osma generacija. Skupno se je zanj odločilo deset milijonov kupcev. To je modelska serija, ki s svojo eleganco, športnostjo in emocionalno privlačnostjo predstavlja jedro znamke Audi. Sedaj je dizajn pri vseh modelih – pri limuzini, Avantu ter modelih allroad quattro in S4 – postal še bolj prečiščen in markanten. Izpopolnjeni videz na sprednjem delu izraziteje poudarja vodoravne linije. Pokrov motornega prostora je močno izbočen, zgornja kota enodelnega okvira mreže hladilnika sta prirezana, prečne letve in Audijevi krogi pa delujejo izrazito tridimenzionalno. Mreža hladilnika je siva, pri šestvaljnikih ali v kombinaciji s paketom zunanje opreme S line pa visokosijajna črna. Na novem sprednjem odbijaču izstopajo oglate odprtine za zajemanje zraka, spremenjene mreže v teh odprtinah in ploski sprednji meglenki. A4 allroad quattro se loči od ostalih modelov po mreži hladilnika z vodoravnimi kromiranimi aplikacijami ter po okroglih sprednjih meglenkah. Tudi sprednja žarometa se predstavljata z novo podobo: spodnji rob je rahlo valovit, notranjost pa ima novo strukturo. Kot dodatna oprema so na voljo žarometi ksenon plus, pri katerih dnevne luči z LED-tehnologijo tvorijo ozko, homogeno linijo, ki v predelu leče ksenonskih luči ostaja odprta. Kupci lahko po želji dodatno naročijo še opcijsko funkcijo adaptive light v kombinaciji s statičnima in dinamičnima smerno prilagodljivima žarometoma. Zadnje luči zrcalijo zasnovo sprednjih žarometov. Če je vozilo opremljeno z opcijskimi žarometi ksenon plus, so v zadnjih lučeh homogeni pasovi svetlečih diod (LED). Zadnji odbijač z difuzorjem je oblikovno spremenjen; izpušni sistem se vedno zaključi z dvema izpušnima cevema. Barvna paleta vključuje 15 barv lakov, med katerimi so štirje novi odtenki. Za limuzino in Avant je na voljo paket zunanje opreme S line, ki pri Avantu obsega tudi usmernik zraka nad zadnjim steklom. Ob prenovi so se mere spremenile samo za nekaj milimetrov. A4 limuzina in A4 Avant v dolžino merita 4,70 m, A4 allroad quattro in S4 pa 4,72 m. Medosna razdalja je pri vseh izvedbah dolga 2,81 m, širina pa meri 1,83 oz. 1,84 m. Višina glede na karoserijsko izvedbo variira med 1,41 in 1,50 m.

Notranjost

Notranjost nove serije A4 se ponaša z obogateno ponudbo. Audi je pripravil širok izbor novih volanov s kromiranimi in visokosijajnimi vstavki, športni usnjeni volan pa je na voljo tudi z ravnim spodnjim delom. Obvolanski ročici in avtomobilski ključ so spremenjeni. Visokosijajne aplikacije in tanke kromirane obrobe na upravljalnih elementih poudarjajo elegantni videz notranjosti. Zaradi dodatno izpopolnjenih rešitev je upravljanje odslej še bolj preprosto in intuitivno. Opcijski navigacijski sistem MMI navigacija plus ima namesto osmih samo še štiri tipke, v vrtljivi gumb za uravnavanje glasnosti pa je integrirana funkcija preskoka (Skip). Izpopolnjeno je tudi upravljanje avtomatskega menjalnika, učinkovitih klimatskih naprav, sistema za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select in večfunkcijskega volana. Opcijsko ogrevanje in prezračevanje sedežev je sedaj mogoče upravljati neposredno z ločenima tipkama. Visoka kakovost izdelave je pri znamki Audi enako samoumevna kot prava izbira barv. Vse notranje barve – z izjemo črne – so izbrane na novo. Prenovljena je tudi ponudba prevlek in namesto usnja Valcona je odslej po želji na voljo fino napa usnje . Novo, enodelno ohišje kombiniranega instrumenta je barvno usklajeno z notranjostjo, pri dekorativnih elementih pa kupci lahko po želji izbirajo med aluminijem s trigonalnim vzorcem, orehovim koreninskim lesom v temno rjavi barvi in jesenovim lesom v naravni barvi. Še posebej privlačen je hrastov slojni les Beaufort. Pri športnem paketu S line (dodatna oprema) je notranjost črna, pečat ekskluzivnosti pa ji dajejo elegantne aplikacije. Del paketa so tudi 18-colska oz. opcijska 19-colska platišča ter športno podvozje S line, pri katerem je karoserija spuščena za 30 mm. Dodatne možnosti za uresničitev individualnih želja ponujata programa Audi exclusive in Audi exclusive line. Prostornina prtljažnika v A4 limuzini je enaka kot pri predhodniku in meri 480 litrov oz. 962 litrov pri podrtih zadnjih sedežih. A4 Avant in A4 allroad quattro imata prtljažnik s prostornino 490 oz. 1.430 litrov, za oba pa je kot dodatna oprema na voljo pokrov prtljažnika z električnim odpiranjem.

Motorji

Prenovljeni A4 postavlja nova merila za področje pogona. Poraba goriva je v povprečju za enajst odstotkov manjša, čeprav imajo številni motorji večjo moč in večji navor. Vsi pogonski agregati imajo direktno vbrizgavanje goriva in tlačno polnjenje. Serijsko so kombinirani s sistemom start-stop in sistemom za rekuperacijo. Motorji TDI združujejo odlično prožnost in najsodobnejšo učinkovitost, štirivaljne različice pa so bile deležne tudi obširne tehnične prenove. Paleta pogonskih agregatov vključuje dizelske agregate – z 88 kW (120 KM), 105 kW (143 KM) in 130 kW (177 KM). Z izjemo osnovne različice so vsi lahko vgrajeni tudi v allroad quattro. Ponudbo zaokrožajo trije motorji V6 TDI. 3,0-litrski TDI s 150 kW (204 KM) je tudi v svetovnem merilu najučinkovitejši šestvaljnik v svojem razredu (ni na voljo za allroad quattro); v A4 limuzini povprečno porabi le 4,9 l/100 km. Zmogljivejši 3,0-litrski TDI razvije moč 180 kW (245 KM). Audi ga bo ponudil tudi v izrazito okolju prijazni različici z imenom clean diesel. Tudi pri bencinskih motorjih serija A4 predstavlja najnovejše dosežke na področju tehničnega razvoja. Privlačna novost v družini TFSI je novi 1,8-litrski motor, ki je na voljo za limuzino in Avant. Štirivaljnik z močjo 125 kW (170 KM) in navorom 320 Nm omogoča izrazito športno vožnjo. V A4 limuzini povprečno porabi 5,6 l/100 km (emisija CO2 znaša 134 g/km). V primerjavi s predhodnim motorjem se je poraba goriva tako zmanjšala za 19 odstotkov. Novi 1,8-litrski TFSI prinaša številne inovacije. Kažejo se v krmiljenju ventilov in njihovega hoda, v inovativnem toplotnem managementu, v vbrizgalnem sistemu, turbopolnilniku ter v integraciji izpušnega zbiralnika v glavo motorja. Motor tehta 3,5 kg manj in njegovo notranje trenje je močno zmanjšano. Osnovni bencinski motor je 1,8-litrski TFSI z 88 kW (120 KM). 2,0-litrski TFSI – kot osnovni bencinski motor na voljo tudi za A4 allroad quattro – razvije moč 155 kW (211 KM). Na vrhu ponudbe sta dve različici 3,0-litrskega motorja TFSI. Za A4 bo šestvaljnik na voljo nekoliko kasneje, njegova moč pa bo znašala 200 kW (272 KM). V vrhunskem športnem modelu S4 navdušuje z močjo 245 kW (333 KM).

Prenos moči

Značilna za Audi je tudi široka ponudba možnosti za prenos moči. Limuzina in Avant s pogonom na sprednji kolesni par sta serijsko opremljena s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom; pri večini izvedb lahko kupci kot dodatno opremo po želji naročijo brezstopenjski multitronic. Izvedbe quattro imajo ročni menjalnik ali – od motorja 2.0 TDI s 130 kW (177 KM) naprej – 7-stopenjski S tronic. A4 allroad quattro je v kombinaciji z vsemi šestimi motorji opremljen z ročnim menjalnikom ali menjalnikom S tronic. Zaradi inovativnega toplotnega managementa je faza ogrevanja ročnega menjalnika krajša, kar zmanjšuje torne izgube. Vsi menjalniki se ponašajo z udobnim in natančnim upravljanjem, visoko učinkovitostjo in velikim prestavnim razponom – dolga prestavna razmerja v višjih prestavah zmanjšujejo porabo goriva, kratka prestavna razmerja v nižjih prestavah pa izboljšujejo vozno dinamiko. Stalni štirikolesni pogon quattro je pri modelu A4 allroad quattro serijski, za limuzino in Avant pa ga je mogoče naročiti od motorja 2.0 TDI s 105 kW (143 KM) naprej. V družini A4 ima pogon quattro samozaporni sredinski diferencial. Pri običajnih pogojih za vožnjo se navor motorja načeloma prenaša na zadnji kolesi v razmerju 40 : 60. Če je potrebno, sistem v najkrajšem možnem času poskrbi za prerazporeditev navora. Delo sredinskega diferenciala dopolnjuje funkcija porazdeljevanja navora po posameznih kolesih, ki s preciznimi zavornimi posegi omogoča še bolj natančno in varno vodenje vozila. Za izvedbe V6 quattro je kot dodatno opremo mogoče naročiti športni diferencial. Ta v mejnem območju pri vožnji skozi ovinek zagotavlja maksimalno natančnost in veliko vlečno silo. Sile glede na potrebe aktivno porazdeljuje med zadnjima kolesoma.

Podvozje

Podvozje serije A4 navdušuje s športno natančnostjo, odličnim kotalnim udobjem in suvereno varnostjo. Uležajenje vodil na zadnji premi in karakteristika blaženja sta odslej usklajena še bolj natančno. Večina komponent petvodilne sprednje preme in zadnje preme s trapeznimi vodili je izdelana iz aluminija. Novost v seriji A4 je elektromehansko servokrmiljenje. Zanj je značilen neposredni prenos krmilne sile, zato omogoča odličen stik s cestiščem; pri zaviranju na enostransko spolzki podlagi z rahlimi posegi preprečuje vlečenje vozila vstran. Elektromehansko servokrmiljenje pri vožnji naravnost ne porablja energije, s čimer na 100 km prihrani do 0,3 litra goriva. Emisija CO2 je posledično nižja za do 7 g/km. Nadaljnja visokotehnološka rešitev, ki modelu A4 zagotavlja poseben status v njegovem razredu, je sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select (dodatna oprema). Pri osnovnem paketu lahko voznik s štirimi nastavitvami – „comfort“, „auto“, „dynamic“ in „efficiency“ – spreminja karakteristiko pedala za plin, prestavne čase avtomatskega menjalnika, servopodporo in delovanje avtomatske klimatske naprave. Če je vozilo opremljeno z navigacijskim sistemom, je dodatno integrirana še nastavitev „individual“. Opcijsko je mogoče vključiti še druge komponente – adaptive cruise control ali tempomat, športni diferencial, podvozje z uravnavanjem blaženja in dinamično krmiljenje. Slednje s pomočjo aktivnega gonila brezstopenjsko prilagaja prenos glede na hitrost vožnje; v mejnem območju z rahlimi posegi izravnava podkrmiljenje in prekrmiljenje. Vse izvedbe A4 s pogonom spredaj imajo vgrajen elektronski stabilizacijski program (ESP) z elektronsko prečno zaporo. Ta pri dinamičnem načinu vožnje z minimalnimi zavornimi posegi na razbremenjenem sprednjem kolesu na notranji strani ovinka dodatno izboljšuje vodenje vozila in povečuje varnost. Velike zavore – pri številnih izvedbah na vseh štirih kolesih notranje hlajene – dosegajo odlične pojemke in omogočajo natančno uravnavanje. A4 je serijsko opremljen z elegantnimi aluminijastimi platišči. Skladno z izbranim motorjem merijo 16 ali 17 col, pnevmatike z manjšim kotalnim uporom pa so na voljo v dimenziji 205/60 oz. 225/50. A4 3.0 TFSI ima 18-colska platišča s pnevmatikami 245/40. Ponudba dodatne opreme obsega platišča do velikosti 19 col, s pnevmatikami 255/35. Štiri platišča od skupno 18 imajo nov dizajn. Za A4 allroad quattro je Audi pripravil štiri platišča, ki so na voljo ekskluzivno za ta model.

Asistenčni sistemi

Ponudba opreme za družino A4 vključuje najsodobnejše opcijske asistenčne sisteme, s katerimi je vožnja lahko še bolj sproščena. Novost v voznikovem informacijskem sistemu (dodatna oprema) je priporočilo za postanek. Funkcija na osnovi premikov volana in drugih parametrov zazna odstopanja od značilnega sloga vožnje in na to opozori voznika. Opcisjki asistenčni sistem adaptive cruise control od hitrosti 0 do 200 km/h ohranja konstantno razdaljo do spredaj vozečega vozila. Če pri hitrosti pod 30 km/h obstaja nevarnost naleta, zavira s polno močjo. Audi active lane assist (dodatna oprema) pomaga ohranjati želeno smer vožnje na voznem pasu. Kamera zaznava črte na cestišču; če je potrebno, sistem rahlo poseže v krmiljenje volana. Opcijski Audi side assist z radarjem nadzoruje območje za vozilom in voznika med drugim opozarja na vozila v mrtvem kotu.

Infotainment Audi

za A4 ponuja modularni sistem najsodobnejših komponent s področja infotainmenta. Radio chorus s CD-predvajalnikom in osmimi zvočniki je serijski, vrhunec ponudbe pa predstavlja opcijska MMI navigacija plus z velikim trdim diskom, barvnim zaslonom, 3D-grafiko in DVD-predvajalnikom. MMI navigacija plus je po želji lahko kombinirana z opcijskim avtotelefonom Bluetooth online. Ta kot del ponudbe Audi connect zagotavlja privlačne storitve – od iskanja interesnih točk z Googlom do navigacije s pomočjo aplikacije Google Earth in dodatnega prikaza Google Street View. Še ena posebnost avtotelefona Bluetooth online je dostopna točka WLAN, ki potnikom v modelih A4 med vožnjo omogoča, da s prenosnimi napravami brskajo po spletu in pošiljajo elektronska sporočila.

Novi Audi A4 bo v Sloveniji na voljo konec februarja prihodnje leto.