27.10.2011

Audi Q3

• Audi Q3 dosegel najboljšo oceno za pasivno varnost.

• Dobra zaščita pešcev s posebno zasnovo sprednjega dela vozila.

Ingolstadt (Nemčija), 26. oktober 2011 – Konzorcij Euro NCAP je novemu Audiju Q3 v kategoriji pasivne varnosti dodelil najvišjo možno oceno, pet zvezdic. Kar zadeva zaščito odraslih potnikov pri čelnem in bočnem trčenju ter naletu od zadaj, zaščito otrok in zaščito pešcev, je novi Audi Q3 eden od najvarnejših avtomobilov v svojem razredu..

Leta 1997 ustanovljeni konzorcij, katerega člani so predstavniki prometnih ministrstev evropskih držav, predstavniki avtomobilskih klubov, zavarovalnic in organizacij za varstvo potrošnikov, z zahtevnimi poskusnimi trčenji preverja varnost novih modelov vozil. Ob tem velja upoštevati, da stopnja zahtevnosti poskusnih trčenj Euro NCAP močno presega določila evropske zakonodaje..

Pri preizkusih z Audijem Q3 so za voznika in sovoznika tako pri čelnem kot tudi pri bočnem trčenju izmerili vrednosti, ki so vozilu prinesle najvišjo možno oceno – pet zvezdic. V novem Audiju Q3 je dobro poskrbljeno tudi za varnost otrok. Euro NCAP pri ocenjevanju upošteva funkcijo opomnika za pripenjanje z varnostnim pasom na sprednjih in še posebej tudi na zadnjih sedežih. Oba sistema sta pri Audiju Q3 vključena že v serijsko opremo..

Pri Audiju se veliko ukvarjajo tudi z varnostjo peščev. Pri Q3 posebna zasnova sprednjega dela vozila v primeru trčenja pomaga ublažiti posledice morebitnega trčenja. Zato je Q3 dosegel ustrezno dobre ocene v kategoriji zaščite pešcev. Pri Audiju posvečajo veliko pozornosti ne le ukrepom, ki jih ocenjuje konzorcij, temveč tudi področju aktivne varnosti. Tako ima Audi Q3 denimo serijske dnevne luči, zato ga drugi udeleženci v prometu, še posebej pešci, prej opazijo. Od ostalih asistenčnih sistemov pa velja omeniti serijsko vgrajeni sistem za uravnavanje vozne dinamike (ESP) ter opcijska sistema Audi active lane assist (asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu) in Audi side assist (asistenca za menjavo voznega pasu).