Zgodovina

štirih krogov

1969: pod taktirko družbe Volkswagenwerk AG je prišlo do združitve med družbama Auto Union GmbH in NSU Motorenwerke AG iz Neckarsulma. Novo podjetje je dobilo ime Audi NSU Auto Union AG.

NSU

Podjetje NSU sta leta 1873 v mestu Riedlingen an der Donau ustanovila švabska mehanika Christian Schmidt in Heinrich Stoll. Sedem let pozneje sta podjetje preselila v Neckarsulm. Prvih 20 let je bila proizvodnja usmerjena v izdelovanje pletilnih strojev. Leta 1886 so v okviru tovarne pletilnih strojev v Neckarsulmu odprli še oddelek za izdelovanje koles. Dvokolo je od takrat naprej krojilo usodo podjetja. Leta 1901 so v podjetju NSU zagnali proizvodnjo motornih koles, pet let pozneje pa še proizvodnjo avtomobilov. Proizvodnjo osebnih vozil so leta 1929 do nadaljnjega ustavili, da bi se v celoti posvetili izdelovanju dvokoles. Tri desetletja pozneje so leta 1958 proizvodnjo avtomobilov v Neckarsulmu obudili. 10. marca 1969 je prišlo do združitve družb Auto Union GmbH, Ingolstadt in NSU Motorenwerke AG, Neckarsulm. Nastalo je novo podjetje – Audi NSU Auto Union AG – s sedežem v Neckarsulmu in z uradno veljavo od 1. januarja 1969.

AUDI AG

Marca 1977 je s tekočega traku zapeljal zadnji NSU-jev avtomobil. Od takrat naprej so izdelovali le še vozila znamke Audi. V podjetju so zato začeli razmišljati, da bi »nepriročno« ime Audi NSU Auto Union AG naredili bolj spevno. Želeli so, da bi podjetje in njegovi produkti nosili enako ime. Leta 1985 je končno napočil čas: iz »Audi NSU Auto Union AG« je nastal »AUDI AG«. Vzporedno s preimenovanjem je potekala tudi selitev sedeža podjetja iz Neckarsulma v Ingolstadt.

Vier Ringe (štirje krogi) – knjiga

»Vier Ringe« (štirje krogi) – zgodovina znamke Audi v obliki knjige in e-publikacije.