Elegantna – učinkovita – evolucionarna: nova Audi A3 limuzina

22.04.2020
  • Dizajn s poudarkom na razpotegnjeni stranski liniji in kupejevski strehi

  • Visokoučinkoviti in izjemno zmogljivi motorji TDI in TFSI

  • Digitalna armaturna plošča in zaslon na dotik serijska, raznolike storitve Audi connect

 

Pred vrati je druga generacija Audijevega uspešnega modela - A3 limuzine. Kompaktni štirisedežnik je digitaliziran in v celoti povezan - od infotainmenta do asistenčnih sistemov. Pod elegantno karoserijo novi pogonski agregati in precizirana nastavitev podvozja skrbijo za učinkovito in dinamično doživetje vožnje. A3 limuzina bo pri evropskih trgovcih na voljo od poletja 2020.

Nova A3 limuzina se predstavlja s športno-elegantno podobo. V primerjavi s prejšnjim modelom je ob nespremenjeni medosni razdalji v dolžino zrasla za štiri centimetre in meri 4,50 metra. V širino je pridobila dva centimetra in zdaj meri 1,82 metra, višina pa je večja za en centimeter in znaša 1,43 metra. Rezultat je več prostora za glavo - spredaj zaradi nižje umeščenega voznikovega sedeža za dobra dva centimetra - in nekoliko več prostora v višini komolcev. Prostornina prtljažnika meri 425 litrov in je povsem enaka kot pri predhodniku.

 

Mogočna in elegantna zunanjost

Na sprednjem delu prevladuje velika satasta mreža hladilnika z enodelnim okvirjem, ki ga na obeh straneh obdajata markantna žarometa. Na zunanjih straneh tvorita navzdol obrnjeno trapezasto formo. Tam so pri top izvedbi z matrično LED-tehnologijo umeščene digitalne dnevne luči, ki jih sestavlja točkovno polje iz 15 LED-segmentov, ki so lahko posamično krmiljeni in različnim izvedbam A3 limuzine dajejo specifičen grafični podpis.

 

Medtem ko je karoserijska linija pri A3 Sportbacku speljana nad pragom in se pred zadnjim kolesnim ohišjem prelomi in obrne navzgor do zadnje luči ter s tem poudarja kratki zadek, pa se pri limuzini razteza do zadnjega odbijača. To poudarja dolžino - 15 centimetrov daljšo kot pri Sportbacku - in ustvarja elegantno stransko silhueto. Z vbočeno površino pod širokimi karoserijskimi pleči so močneje poudarjene za modele quattro značilne linije in pragovi. Tako nastane intenzivna igra svetlobe in senc. Strešna linija se od B-stebrička dinamično spusti - kot pri kakšnem coupéju - in se zaključi v markantnem usmerniku zraka na pokrovu prtljažnika. Usmernik je opcijsko na voljo v karbonski izvedbi, ki ga optično poudari in s tem prispeva k mogočni podobi štirivratnega modela.

 

Aerodinamična: karoserija

Višji zadek (v primerjavi s predhodnikom) in velik difuzor ugodno vplivata na aerodinamiko vozila. Nova A3 limuzina z motorjem 2.0 TDI 110 kW (150 KM) tako doseže količnik zračnega upora cx= 0,25, ki je za 0,04 boljši kot pri prvi generaciji. K temu prispeva tudi regulacija zajema hladilnega zraka z dvema električno krmiljenima žaluzijama za mrežo hladilnika, ki inteligentno in glede na situacijo uravnavata pretok zraka. Poleg tega za manjši zračni upor in s tem za boljšo aerodinamičnost vozila skrbijo tudi obloga podvozja, aerodinamično optimizirani zunanji ogledali in aktivno hlajenje zavor.

 

Fokusirana in digitalizirana: armaturna plošča

Armaturna plošča A3 limuzine je v celoti naravnana na voznika. To se začne že pri sami zasnovi notranjosti in nadaljuje pri prikazih in upravljalnih elementih. Tako je instrumentna plošča z osrednjim zaslonom MMI touch rahlo obrnjena proti vozniku. Zaslon meri v diagonalo 10,1 palca in omogoča intuitivno upravljanje. Serijsko omogoča prepoznavanje pisanja z roko in naravnoglasovno upravljanje, ki lahko opcijsko posega tudi po podatkih iz oblaka. Kombinirani instrument z 10,25-palčnim zaslonom za volanom je že v osnovni izvedbi digitaliziran. V izvedbi Audi virtual cockpit plus pa meri 12,3 palca in ponuja tri različne načine prikaza, med katerimi je športna grafika z nagnjenimi številkami in izrazito dinamičnim videzom. Število vrtljajev in hitrost sta prikazana kot pasova s pravokotnimi, rdečimi grafičnimi segmenti. Koncept prikazov po želji lahko dopolnjuje projicirni zaslon, ki pomembne informacije projicira v voznikovo neposredno vidno polje na vetrobransko steklo.

 

Zelo povezani: od infotainmenta do asistenčnih sistemov

Najbolj izpopolnjeni infotainment sistem v novi A3 limuzini je MMI navigacija plus, ki temelji na tretji generaciji modularne infotainment platforme. MIB 3 ima desetkrat večjo procesno moč, kot jo je imel prejšnji model; vozilo povezuje prek standarda LTE Advanced, potnikom pa prek dostopne točke za WLAN omogoča dostop do interneta z njihovih pametnih telefonov. MMI navigacija plus že serijsko omogoča številne storitve Audi connect, med drugim spletne prometne informacije, novice in dodatne informacije, ki dopolnjujejo posebne cilje, na primer fotografije, odpiralni časi in ocene uporabnikov.

 

Tudi storitve Car-to-X, ki temeljijo na kolektivni inteligenci Audijevih vozil, spadajo v ponudbeni nabor. Omogočajo na primer pošiljanje informacij o nevarnih mestih ali hitrostnih omejitvah v ustrezno opremljena vozila ali iskanje prostih parkirnih mest ob robu ceste. Potem ko uporabnik parkira, aplikacija myAudi omogoča nadaljevanje navigacije iz avtomobila na pametnem telefonu. Uporabnik tako brez težav pride do cilja.

 

Povezovanje med A3 limuzino in pametnim telefonom omogočata tudi vmesnik Audi smartphone interface, ki mobilnike z operacijskim sistemom iOS ali Android prek tehnologije Apple Car Play ali Android Auto integrira v MMI, ter predal za telefon Audi phone box, ki telefon poveže z avtomobilsko anteno in ga lahko tudi indukcijsko polni. Poleg tega je mogoče A3 limuzino z Audi connect ključem prek pametnega telefona (Android) tudi odkleniti, zakleniti in zagnati. Personalizacija, tj. sistem nastavitev po meri omogoča do šestim uporabnikom, da si v individu­alne profile shranijo svoje priljubljene nastavitve, denimo za položaj sedeža, klimatiziranje in medije. V serijsko opremo je zajet tudi digitalni radio DAB+. Po želji sta na voljo spletni radio in hibridni radio, ki glede na moč signala samodejno preklaplja med FM, DAB in spletnim pretakanjem, s čimer zagotavlja optimalni sprejem. Od sredine leta bo v ponudbo vključena Amazonova glasovna asistentka Alexa.

 

Tesna povezanost omogoča tudi večjo zmogljivost asistenčnih sistemov. Pri sistemu Audi pre sense front deluje kamera za notranjim vzvratnim ogledalom v povezavi s sprednjim radarjem, da bi preprečili morebitne nezgode ali vsaj omilili njihove posledice. Podatke teh senzorskih sistemov uporablja tudi serijska asistenca za ovire. Prilagodljiva asistenca za vožnjo, inovacija iz višjega avtomobilskega razreda, vozniku pomaga pri vzdolžnem in prečnem vodenju vozila. Asistenca za učinkovitost mu pokaže, kdaj bi bilo dobro popustiti pedal za plin; sistem pri tem med drugim uporablja podatke navigacije. V mestnem prometu bodo poleg tega v pomoč tudi opozorilo ob izstopu, asistenca za prečni promet in kamere za prikaz okolice, ki bodo v ponudbo vključeni kmalu po začetku prodaje.

 

Trije motorji za začetek: pogonski agregati

Nova A3 limuzina prihaja na trg z dvema motorjema TFSI in enim TDI. Vsem je skupna visoka učinkovitost. Model 35 TFSI ima 1,5-litrski bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem in močjo 110 kW (150 KM) ter je na voljo v dveh izvedbah - z novorazvitim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom (poraba goriva v l/100 km, komb.: 5,0-4,7*; emisija CO2 v g/km, komb.:
114-108*) in s hitrim 7-stopenjskim menjalnikom S tronic (poraba goriva v l/100 km,
komb.: 4,9-4,7*; emisija CO2 v g/km, komb.: 113-107*).

 

Ta agregat poleg tehnologije izklopa valjev (Cylinder on Demand oz. CoD) v kombinaciji z menjalnikom S tronic, ki ima dve sklopki, uporablja 48-voltni blagi hibridni sistem. Med zaviranjem regenerira energijo ter z navorom do 50 Nm pomaga motorju med speljevanjem in dodajanjem plina iz nizkih vrtljajev; A3 limuzina lahko v mnogih situacijah 'jadra' z izključenim motorjem. V območju najpogostejšega delovanja se tako poraba zmanjša za do 0,4 litra na 100 kilometrov.

 

Tudi motor 2.0 TDI s 110 kW (150 KM) (poraba goriva v l/100 km, komb.: 3,9-3,6*; emisija CO2 v g/km, komb.: 101-96*) deluje v kombinaciji s 7-stopenjskim S tronicom, ki prestave menja prek novega stikala z elektronsko tehnologijo shift-by-wire.

 

Udobno in hkrati dinamično: podvozje

Nastavitev podvozja nove A3 limuzine je športno harmonična - in za malenkost bolj natančna kot pri prejšnjem modelu. Pomembno vlogo pri tej preciznosti in hitri odzivnosti ima osrednji regulator za vozno dinamiko, ki skrbi za optimalno uigranost vseh komponent, relevantnih za prečno dinamiko. Poleg serijskega podvozja sta alternativno na voljo športno podvozje in podvozje z uravnavanimi blažilniki. Slednje ponuja velik razpon med karakteristikami za izjemno udobno vožnjo in živahne krmilne lastnosti. Tudi s sistemom za uravnavanjem vozne dinamike Audi drive select lahko voznik v svoji A3 limuzini preizkusi različne konfiguracije - od poudarjeno udobne do izrazito dinamične ali maksimalno varčne. Tako lahko na primer spremeni karakteri­stiko dodajanja plina in progresivnega krmiljenja, ki prenos krmilne sile prilagaja kotu zasuka volana.

 

Od 27.700 evrov: cene in prihod na trg

V Nemčiji in mnogih drugih evropskih državah bo predprodaja nove A3 limuzine stekla konec aprila 2020. Prva vozila bodo začeli dobavljati poleti. Model 35 TFSI s 110 kW (150 KM) bo stal od 29.800 evrov. Že kmalu po vstopu na trg bo sledila tudi osnovna bencinska različica, ki bo stala 27.700 evrov.