Koncept Audi Q4 e-tron

Na ženevskem avtomobilskem salonu leta 2019 je Audi nakazal, kakšno bo njegovo drugo popolnoma električno vozilo: koncept Audi Q4 e-tron je kompaktni SUV s štirimi vrati in dolžino vozila 4,59 m, pri katerem je njegova sorodnost z modelom Audi e-tron opazna že na prvi pogled.

Dva elektromotorja koncepta Audi Q4 e-tron razvijeta sistemsko moč 225 kW. Konceptno vozilo pogonsko moč na cesto prenaša preko štirikolesnega pogona quattro. Zahvaljujoč odlični vlečni sili z 0 na 100 km/h pospeši v le 6,3 s. Največja hitrost je elektronsko omejena na 180 km/h. Velika baterija v dnu vozila zavzema skoraj celotno površino med premama, njena kapaciteta znaša 82 kWh. Doseg, ki v skladu s standardom WLTP presega 450 km, postavlja nova merila v tem avtomobilskem razredu. K tehniki konceptnega vozila Audi Q4 e-tron sodi tudi modularna platforma za električna vozila (MEB), ki jo bo v koncernu Volkswagen v prihodnje mogoče najti v številnih električnih avtomobilih, in sicer od razreda kompaktnih vozil pa vse do visokega srednjega razreda.

Modularna platforma za električna vozila vključuje širok nabor različnih izvedb pogonov in motorjev. V konceptu Audi Q4 e-tron najdemo zmogljivejšo izvedbo e-pogona. Sprednjo in zadnjo premo poganja po en motor na vsaki premi - Audi Q4 je vozilo s pogonom quattro. Med premama ni mehanske povezave, saj elektronsko krmiljenje poskrbi za optimalno uskladitev porazdeljevanja navora - v delčku sekunde. Električni SUV tako zagotavlja optimalno vlečno silo v vseh vremenskih razmerah in na vseh podlagah.

Kompaktna zunanjost ...

Dolžina 4,59 m, širina 1,90 m in višina 1,61 m: koncept Audi Q4 e-tron se s svojimi dimenzijami uvršča v zgornjo tretjino razreda kompaktnih vozil. S svojo uporabno površino je električni SUV vsestransko uporaben tudi v mestu. Medosna razdalja 2,77 m pa ga po kriteriju notranjosti uvršča vsaj en razred više.

Vizija modela Audi e-tron se ne le zdi osupljiva, ampak tako tudi izgleda. Koncept Audi e-tron Sportback predstavlja dih jemajoče električno vozilo, ki prepriča s svojo izjemno športno linijo, širokimi površinami ter nizko linijo zadnjega dela vozila. Za poseben poudarek poskrbijo osvetljeni krogi in virtualni zunanji vzvratni ogledali. Njegova podoba je mogočna in obenem elegantna. Notranjost očara z inovativno izvedbo svetlečega laka, ki poskrbi za posebno vznemirljive poudarke.

... izjemen občutek prostornosti

Za izjemen občutek prostornosti poskrbi izbor barv. V zgornjem delu potniškega prostora prevladujejo svetli, topli odtenki, za kontrastni učinek pa poskrbi temna talna obloga. Stropna obloga, stebrički med okni, zgornji del vratne obloge in nosilec armaturne plošče so oblazinjeni z belo in bež tkanino iz mikrovlaken. Trajnostni vidik ni prednostnega pomena le, ko gre za električni pogon koncepta Audi Q4 e-tron: talna obloga je izdelana iz recikliranih materialov. Namesto kromiranih kovinskih dekorativnih obrob so površine večplastno lakirane s kakovostnim lakom. Lakirano, mrazeno pleksi steklo na dodatkih ustvarja občutek globine. Štirje sedeži z integriranimi vzglavniki so oblazinjeni z alkantaro, ki je prijetna na otip in kakovostno obdelana. Oblazinjenje je prešito z dvojnimi šivi iz debele niti.
 

Za volanom je vgrajen zaslon virtualnega prikazovalnika z najpomembnejšimi prikazi hitrosti, stanja napolnjenosti baterije in navigacije. Nov je velik projicirni sistem s funkcijo obogatene resničnosti, ki lahko pomembne grafične informacije, npr. smerne puščice za zavijanje, prikaže neposredno na cesti.

Definitivno Audi, definitivno e-tron

Zunanjost

Koncept Audi Q4 e-tron kot vozilo znamke Audi na prvi pogled prepoznate po enodelnem okviru na sprednjem delu. Zatem ugotovite, da gre za električno gnani Audi e-tron: enako kot prvi serijski Audi z električnim pogonom ima tudi novo konceptno vozilo namesto običajne mreže hladilnika vgrajeno strukturirano in zaprto površino znotraj širokega, skoraj pokončnega osmerokotnega okvirja. Za dovod zraka skrbita veliki odprtini, ki se pod matričnima LED-žarometoma raztezata vse do podaljška sprednjega odbijača.

Za Audi so značilni tudi markantno oblikovani blatniki vseh štirih koles - gre za klasično oblikovalsko značilnost znamke Audi. Pri konceptnem vozilu Audi Q4 e-tron so razširitve poudarjene skladno, zasnovane dinamično in dajejo stranskemu delu vozila značilen pečat. Prav tako značilen za Audi e-tron je poudarjeni predel pragov med premama, kjer se nahaja baterija in s tem središče moči tega SUV-ja. Velika 22-palčna platišča ne dopuščajo dvoma o potencialu koncepta Audi Q4 e-tron. Strešna linija se spušča proti zadku, s čimer poudarja dinamični videz silhuete vozila.

Na zadku koncepta Audi Q4 e-tron pozornost vzbuja širok svetlobni pas, ki povezuje obe enoti luči in s tem povzema enega od elementov modela Audi e-tron. Tukaj je mogoče opaziti sorodstvo znotraj družine e-tron. Enako velja tudi za notranjost luči, kjer značilna klinasta oblika LED-segmentov prav tako povzema enega od elementov velikega brata.

Eno od inovacij, ki je trajnostna kar z dveh vidikov, nenazadnje predstavlja tudi zunanja barva laka, poimenovana "solarno nebo". Gre za odtenek modre barve, ki se spreminja glede na vpad svetlobe: barva, ki jo je Audi razvil posebej za koncept Audi Q4 e-tron in jo proizvaja na okolju prijazen način, učinkovito odbija kratkovalovni del sončne svetlobe, ki je blizu infrardečemu spektru. Tako se občutno zmanjša segrevanje površine karoserije in s tem notranjosti. Po eni strani to ugodno vpliva na subjektivno počutje, po drugi strani pa se hkrati zmanjša poraba energije za delovanje klimatske naprave, saj je treba potniški prostor v vročih dneh občutno manj ohlajati. To pa znova pomeni izboljšanje dosega in s tem nižje globalne emisije CO2 konceptnega vozila Audi Q4 e-tron.

Novice e-tron

Bodite vedno na tekočem: registrirajte se za prejemanje novic o modelu Audi e-tron.
Na prijavo  >