Športna eleganca – novi Audi A5 in S5 Coupé

16.02.2017

Audi A5 je leta 2007 naredil revolucijo v srednjem avtomobilskem razredu. Podjetje iz Ingolstadta je ustvarilo umetnino, ki je v hipu postala priljubljena po vsem svetu. Devet let pozneje je sedaj na voljo druga generacija - z novo, izrazitejšo obliko in naprednimi tehnologijami. Nova generacija Audija A5 Coupé je atletska, športna in elegantna. Dizajn je harmonično usklajen z izpopolnjeno aerodinamiko. Pogled pod karoserijo Audija A5 razkrije popolnoma novo razvito podvozje, zmogljive pogonske agregate ter inovativne multimedijske rešitve in asistenčne sisteme.

 

Kako je mojstrovino mogoče še polepšati? To vprašanje so si Audijevi oblikovalci zastavljali več let. Rezultat prepriča: novi Audi A5 Coupé se predstavlja v izpopolnjenem, sodobnem dizajnu z izrazitejšimi linijami. Nova generacija ostaja zvesta svojim genom in hkrati ohranja športno-elegantni značaj. Najboljši primer za to je izrazita tridimenzionalna zasnova ramenskega dela, ki je bila značilna že za predhodni model. Natančno usločena linija z markantnimi kolesnimi ohišji poudarja vsa štiri kolesa - in nakazuje štirikolesni pogon quattro.

Popolnoma uravnotežena proporcionalna razmerja med dolgim pokrovom motornega prostora, daljšo medosno razdaljo in kratkimi previsi odražajo športnost novega Audija A5 Coupé. Izrazita oblika mreže hladilnika z enodelnim okvirom je bistveno nižja in širša kot pri predhodniku. Zadnje LED-luči in opcijski LED-žarometi ali matrični LED-žarometi z dinamičnimi smerniki poskrbijo za dobro vidljivost tudi ponoči.

Motorji

Za novi Audi A5 Coupé bo v Sloveniji na začetku na voljo pet motorjev, dva TFSI in trije TDI. Njihova moč se je občutno povečala in znaša od 140 kW (190 KM) do 210 kW (286 KM). V primerjavi s predhodnim modelom so motorji do 17 % zmogljivejši, poraba goriva pa je obenem do 22 % manjša. Vsi pogonski agregati združujejo visoko učinkovitost s športnim razvojem moči in nadvse uglajenim tekom. To velja še zlasti za oba 3,0-litrska 6-valjna motorja TDI.

Popolnoma nova merila postavlja Audi S5 Coupé z novim motorjem 3.0 TFSI.

Turbomotor V6 se lahko pohvali z zmogljivostjo športnega avtomobila. Gibna prostornina znaša 2.995 cm3 in pri 6-valjnem motorju s tlačnim polnjenjem razvije moč 260 kW (354 KM), kar je za 15 kW (21 KM) več kot pri predhodniku.

 

Podvozje

Ena od prednosti Audija A5 Coupé je popolnoma novo razvito podvozje. Vozniku nudi optimalno udobje in obenem odlično odzivnost. A5 zato ozke, zavite gorske ceste obvlada ravno tako suvereno kot dolge relacije po avtocestah. Po želji je na voljo podvozje z uravnavanjem blaženja, ki je integrirano v sistem za vozno dinamiko Audi drive select in vozniku v več stopnjah omogoča nastavljanje osnovne karakteristike.

Novo zasnovo ima tudi elektromehansko servokrmiljenje, ki se prilagaja trenutni hitrosti in posreduje natančne povratne informacije o cestišču. Opcijsko je na voljo dinamično krmiljenje, pri katerem se prenos krmilne sile spreminja glede na hitrost vožnje in kot zasuka volana.

 

Karoserija

V primerjavi s predhodnim modelom je Audi A5 Coupé bistveno učinkovitejši. Za to sta v veliki meri zaslužni optimizirana aerodinamika in masa, ki je pri praznem vozilu za do 60 kg manjša. Karoserija je zaradi inteligentne kombinacije materialov in lahke gradnje ena najlažjih v krogu tekmecev. A5 Coupé se na področju aerodinamike lahko pohvali z najboljšimi vrednostmi v svojem segmentu, saj količnik zračnega upora znaša le 0,25.

Prikazi in upravljanje

Za A5 Coupé je prvič opcijsko na voljo Audijev virtualni prikazovalnik, TFT-zaslon z 12,3-palčno diagonalo in ločljivostjo 1.440 x 540 slikovnih točk. V kombinaciji z MMI navigacijo plus vključno z 8,3-palčnim zaslonom na sredinski konzoli predstavlja osrednjo informacijsko enoto. Osrednji element terminala MMI je okrogli vrtljivo-pritisni gumb. Njegova površina je občutljiva na dotik (touchpad) in se lahko uporablja za vnos znakov in večprstnih ukazov - voznik lahko tako tudi zumira navigacijski zemljevid. Celotna logika upravljanja sistema MMI se zgleduje po najnovejših pametnih telefonih, kar velja tudi za inteligentno iskanje z vnosom poljubnega besedila.

 

Multimedijski sistemi in Audi connect

Če kupec izbere opcijsko MMI navigacijo plus z opremo Audi connect, se tako lahko preko izjemno hitrega omrežja LTE poveže z internetom.

Audijev vmesnik za pametni telefon, ki je na voljo kot dodatna oprema, s tehnologijama Apple Car Play in Android Auto omogoča zrcaljenje slike s pametnega telefona na zaslon v vozilu. Opcijski telefonski predal (Audi phone box) v sredinskem naslonu za roke mobilni telefon brezžično poveže z zunanjo avtomobilsko anteno in skladno s Qi-standardom omogoča indukcijsko polnjenje. Kupcem, ki še posebej cenijo vrhunsko kakovost zvoka, je na voljo opcijski avdiosistem znamke Bang #Olufsen z novim 3D-zvokom.

Asistenčni sistemi

Premišljena kombinacija različnih tehnologij skrbi za višji nivo varnosti, udobja in učinkovitosti v novem A5 Coupé. Audi je obenem naredil nov korak v smeri avtonomne vožnje. Široka izbira inovativnih asistenčnih sistemov postavlja nova merila v segmentu. V primerjavi s predhodnikom so skoraj vsi sistemi popolnoma novi ali temeljito izpopolnjeni. Prediktivna asistenca za učinkovitost pomaga vozniku pri varčevanju z gorivom, Audi active lane assist mu pomaga ohranjati smer na voznem pasu, adaptive cruise control s funkcijo Stop&Go in asistenco za zastoje pa ga razbremeni v gostem prometu. Parkirni sistem s krmilno avtomatiko, asistenca za prečni promet zadaj, opozorilni sistem za izstopanje, asistenca za ovire, asistenca za zavijanje levo ter sistemi Audi pre sense so novosti, ki močno pripomorejo k večji varnosti. Ponudbo zaokroža s kamero podprto prepoznavanje prometnih znakov.

Nove linije opreme omogočajo številne možnosti za individualno zasnovo notranjosti in zunanjosti vozila. Poleg osnovnega modela sta na voljo še liniji sport in design, nad njima pa sta v opcijski ponudbi umeščena športni paket S line in paket Audi design selection, s katerima lahko zlasti notranjost zasnujete povsem po svojih željah. Za bolj dinamičen videz so pri Audiju pripravili opcijski paket zunanje opreme z oznako S line.

 

Audi S5 Coupé

Novi Audi S5 Coupé emocionalno eleganco povezuje z zmogljivostjo športnega avtomobila, saj od 0 do 100 km/h pospeši v 4,7 sekunde. Novo razviti turbomotor V6 razvije moč 260 kW (354 KM) in se zadovolji s 7,3 l goriva na 100 km. Ostreje začrtane linije zunanjosti in dovršena notranjost v specifičnem S-dizajnu poudarjata dinamičen značaj Audijevega dvovratnega športnega kupeja.

 

Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj