Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Novi Audi A7 Sportback: športnost v svoji najlepši podobi

16.02.2018

 

Novi Audi A7 Sportback je gran turismo s povsem novo oblikovno zasnovo. Predstavlja sinonim za sistematično digitalizacijo, dinamično doživetje vožnje ter prostorsko zasnovo, ki lahko izpolni najrazličnejše zahteve strank. Veliki štirivratni kupe poleg tega pooseblja bistvo Audijevega novega oblikovalskega sloga.

 

Podatki o porabi za Audi A7 Sportback:
poraba goriva v l/100 km, kombinirana: 7,2-5,5*
emisija CO2 v g/km, kombinirana: 163-142*

 

Napredna športnost: zunanji dizajn

Zunanji dizajn novega Audija A7 Sportback na impresiven način pooseblja Audijev novi, napredni oblikovalski slog: njegova posebnost so velike površine, ostri robovi ter igra svetlobe in senc. Široka, nizko nameščena mreža hladilnika z enodelnim okvirom jasno odraža dinamični značaj gran turisma. Obe opcijski izvedbi žarometov imata dvanajst ločenih, pokončno nameščenih svetlečih segmentov in vzbujata pozornost s svojstveno svetlobno signaturo. Kot najbolj izpopolnjena različica so na voljo HD matrični LED-žarometi z Audijevimi laserskimi lučmi, ki jih je mogoče prepoznati po modri diodi v reflektorju.

Ob straneh izrazite linije poudarjajo velika kolesa, kar je sicer prepoznavni znak Audijevih modelov quattro. Silhueto še posebej močno zaznamuje strešna linija, ki se drzno spušča proti zadku. Veliki kupe meri v dolžino 4,97 m, v širino 1,91 m, v višino pa le 1,42 m. Zadek je zožen kot pri jahti. V dolgi pokrov prtljažnika je integriran usmernik zraka, ki se pri hitrosti 120 km/h dvigne električno. Zadnje luči, ki jih na obeh straneh sestavlja po 13 segmentov, med seboj povezuje svetlobni pas. Pri odklepanju in zaklepanju za nemalo pozornosti poskrbijo dinamične svetlobne animacije tako v zadnjih lučeh kot tudi v žarometih Audija A7.

 

Prečiščenost kot oblikovalski princip: notranji dizajn

Za notranjost novega Audija A7 Sportback je značilen minimalističen oblikovalski pristop. Vodoravne linije in vitka armaturna plošča ustvarjajo občutek zračnosti in prostornosti. Sredinska konzola je obrnjena proti vozniku in poudarja športni značaj gran turisma. Pri tem se zaslon sistema MMI homogeno zliva s celostno zasnovo armaturne plošče. Večino funkcij vozila je mogoče upravljati prek dveh zaslonov s črnim lakastim videzom. Zgornji je v armaturno ploščo integriran tako, da je v izključenem stanju domala neopazen. Izbrane barve, sedežne prevleke, dekorativni elementi in notranje luči so idealno usklajeni s futurističnim salonskim vzdušjem.

 

Sistematična digitalizacija: sistem upravljanja MMI touch response in spletno glasovno upravljanje

Novi Audi A7 nadaljuje digitalizacijsko strategijo novega A8. Tako je opremljen s sistemom upravljanja MMI touch response, ki daje zvočne in zaznavne povratne informacije: ko voznik s prstom na zaslonu aktivira funkcijo, v potrditev začuti in zasliši klik. Zgornji zaslon omogoča upravljanje infotainment sistema, spodnji pa upravljanje klimatske naprave in komfortnih funkcij ter vnos besedila. Zaradi logične, enostavne strukture menijev je upravljanje enako intuitivno kot pri pametnem telefonu.

Opcijsko glasovno upravljanje je Audi zasnoval kot naravnoglasovni sistem upravljanja (od izvedbe MMI navigacija naprej). Sistem obdeluje vse vnose tako na osnovi informacij, ki so shranjene v vozilu, kot tudi na osnovi podatkov iz oblaka. Voznik lahko številne funkcije krmili tudi na volanu - kot dodatno opremo je po želji mogoče naročiti projicirni sistem zaslona. MMI navigacija plus je vgrajena skupaj z Audijevim virtualnim prikazovalnikom.

 

Optimalna povezljivost: infotainment in Audi connect

Z bogato ponudbo infotainment sistemov je Audi A7 kot inteligenten vzdržljivostni športnik. MMI navigacija temelji na najnovejši generaciji modularne infotainment platforme - podatke prenaša s hitrostjo omrežja LTE in ima integrirano dostopno točko za WLAN. Navigacija se uči iz prevoženih poti in lahko vozniku postreže z lastnimi predlogi. Pot sistem izračuna prek spleta na strežnikih ponudnika HERE, kjer so na voljo v realnem času razpoložljivi podatki o celotni prometni situaciji.

Ponudba spletnih storitev iz nabora Audi connect med drugim vključuje različne storitve
Car-to-X, kot sta storitvi Informacije o prometnih znakih in Informacije o nevarnostih. Funkcija personalizacije omogoča vozniku, da iz okoli 400 parametrov sestavi svoj individualni profil in si tako zagotovi še več udobja. Poleg tega lahko ustvari še šest dodatnih voznih profilov. Novi Audi A7 prepozna voznika že pri odpiranju in prilagodi številne nastavitve individualnemu profilu.

Z novim digitalnim Audi connect ključem je avtomobil mogoče odkleniti in zagnati tudi prek pametnega telefona s sistemom Android, in sicer na osnovi komunikacije NFC. Stranka lahko dostop do avtomobila odobri petim pametnim telefonom oz. osebam. Za vse situacije, v katerih mora voznik svoj ključ začasno predati drugi osebi, na primer pri obisku servisa ali pri postrežnem parkiranju, je v vozilu na voljo Audi connect kartica s ključem.

 

Obširno izpopolnjeni: asistenčni sistemi

Za novi A7 Sportback je na voljo 39 asistenčnih sistemov. Ti so razdeljeni v tri pakete: paket asistenčnih sistemov Parkiranje (postopno uvajanje od leta 2018), paket asistenčnih sistemov Mesto z novo asistenco za križišča in paket asistenčnih sistemov Tour.

Tako kot Audi A8 je tudi novi Audi A7 Sportback opremljen z osrednjim krmilnikom asistenčnih sistemov (zFAS), ki nenehno izračunava podobo okolice. To mu omogoča niz senzorjev, ki v polnem obsegu vključuje pet radarskih senzorjev, laserski čitalnik, sprednjo kamero, štiri kamere za prikaz okolice vozila in dvanajst ultrazvočnih senzorjev. Audijev (daljinsko vodeni) parkirni pilot in Audijev daljinsko vodeni garažni pilot, ki bosta na voljo tekom leta, samodejno zapeljeta gran turismo na parkirno mesto ali v garažo ter nazaj ven. Voznik funkciji aktivira in nadzoruje na svojem pametnem telefonu. Alternativno lahko v vozilu z ustrezno tipko vključi parkirni sistem Audi Parkpilot.

 

Izboljšana vozna dinamika in večje udobje na daljših potovanjih: podvozje

Novi Audi A7 Sportback na novo opredeljuje pomen popolne sinteze dinamike in udobja - vožnja z njim je dinamično živahna na ovinkastih podeželskih cestah in obenem udobna na avtocestnih relacijah. Dinamično štirikolesno krmiljenje, ki je na voljo kot dodatna oprema, združuje neposredno odzivnost krmiljenja s suvereno vozno stabilnostjo. Na sprednji premi se prenos krmilne sile prilagaja vozni situaciji, na zadnji premi pa se glede na hitrost kolesi obrneta v isto ali v nasprotno smer kot sprednji kolesi. Z novim konceptom servopodpore je vozniku - tudi pri serijskem krmiljenju - zagotovljeno intenzivno občutenje ceste.

Opcijski športni diferencial aktivno porazdeljuje pogonski navor med zadnjima kolesoma in tako dopolnjuje serijski štirikolesni pogon quattro. Tako kot dinamično štirikolesno krmiljenje, opcijsko podvozje z uravnavanjem blaženja, opijsko športno podvozje in prilagodljivo zračno vzmetenje adaptive air suspension z uravnavanim blaženjem (opcija) je tudi športni diferencial vključen v uravnavanje elektronske platforme podvozja (EFP). Zaradi tovrstne integracije vsi sistemi delujejo v prid večjega udobja, športnosti in maksimalne preciznosti. Voznik lahko v sistemu Audi drive select izbira med različnimi profili, katerih razpon med udobjem in dinamiko je v primerjavi s predhodnim modelom še večji.

 

Elektrifikacija po širini: blagi hibridni sistem za vse motorje

Pogon novega Audija A7 Sportback je z novim blagim hibridnim sistemom (MHEV) še učinkovitejši. Kupe bo ob vstopu na trg na voljo z motorjem 3.0 TFSI in motorjem 3.0 TDI. Pri obeh blagi hibridni sistem temelji na 48-voltnem glavnem električnem omrežju, litij-ionski bateriji in jermenskem zagonskem alternatorju (RSG), ki lahko zagotovi do 12 kW rekuperacijske moči. Audi A7 Sportback lahko v širokem hitrostnem območju jadra z izključenim motorjem in se nato prek RSG udobno znova zažene. Funkcija start-stop se vključi že, ko se hitrost zmanjša na manj kot 22 km/h. Za prenos moči pri motorju 3.0 TFSI skrbi sedemstopenjski menjalnik S tronic, pri motorju 3.0 TDI pa osemstopenjski menjalnik tiptronic. V kombinaciji z menjalnikom S tronic pogonski sklop quattro uporablja učinkovito tehnologijo ultra, ki pogon zadnjih koles vključi le po potrebi.

Motor 3.0 TFSI, ki je zasnovan kot turbomotor V6, razvije moč 250 kW (340 KM) in navor 500 Nm. Z njim štirivratni kupe od 0 do 100 km/h pospeši v 5,3 sekunde in doseže najvišjo hitrost 250 km/h. Po kriterijih NEVC Audi A7 Sportback 55 TFSI v osnovni izvedbi porabi 6,8 l/100 km (emisija CO2 154 g/km)*. Motor 3.0 TDI razvije moč 210 kW (286 KM) in navor 620 Nm ter za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 5,7 sekunde. Po kriterijih NEVC poraba goriva znaša 5,5 l/100 km (emisija CO2 142 g/km)*. Še drugi šest- in štirivaljni pogonski agregati bodo na voljo po prihodu na trg spomladi 2018.

 

Zasnova karoserije: kupe, limuzina in karavan v enem

Dizajn kupeja, prostornost limuzine in prilagodljivost karavana - novi Audi A7 Sportback združuje najboljše iz treh svetov. V primerjavi s predhodnikom je notranjost za 21 mm daljša. Prostornina prtljažnika znaša v osnovi 535 litrov, pri podrtih naslonjalih zadnjih sedežev pa se poveča na 1.390 litrov. Montažni deli karoserije so izdelani iz lahkega aluminija. Pri togosti, naletni varnosti, aerodinamiki in aeroakustiki dosega gran turismo vrhunske rezultate.

Proizvodnja štirivratnega kupeja bo potekala v tovarni v Neckarsulmu, na slovenski trg bo novi model prišel v začetku meseca maja 2018 . Za Audi A7 Sportback 55 TFSI quattro S tronic bo treba odšteti od 84.900 EUR, za A7 Sportback 50 TDI quattro tiptronic pa 81.550 EUR.

 

Zunanji dizajn in zasnova luči

 • Izrazito športna interpretacija Audijevega oblikovalskega sloga: atletsko čvrsta zasnova karoserije; širša in nižje nameščena mreža hladilnika z enodelnim okvirom

 • Stranska silhueta s športnimi proporcionalnimi razmerji; mogočne linije nad kolesi kot prepoznavni znak pogona quattro, napeta strešna linija, izrazito zožen zadek s svetlobnim pasom med enotama zadnjih luči

 • Digitalna signatura dnevnih luči (opcija)

 • Opcijsko HD matrični LED-žarometi z Audijevimi laserskimi lučmi, dinamične svetlobne animacije v žarometih in zadnjih lučeh pri odklepanju in zaklepanju

 • Dolžina 4.969 mm, medosna razdalja 2.926 mm, širina 1.908 mm, višina 1.422 mm

 • Velikost platišč od 18 do 21 palcev

 

Notranji dizajn, barve in materiali

 • Minimalističen, prečiščen notranji dizajn, spojitev arhitekture notranjosti in koncepta upravljanja

 • Domala neopazno integriran 10,1-palčni zaslon (opcija), le malo tipk in regulatorjev

 • Opcijsko paket ambientne osvetlitve in linijske ambientne osvetlitve

 • Širok izbor kakovostnih materialov, kot je usnje Valcona; nove barve; paket design selection in športni paket S line kot najvišji nivo opreme

 

Upravljanje

 • Nov koncept upravljanja in prikazov MMI touch response: dva zaslona na dotik z zaznavnimi in zvočnimi povratnimi informacijami, inteligentni vnos s pisavo

 • Opcijsko naravnoglasovni sistem upravljanja z informacijami, ki so shranjene v vozilu, in informacijami iz oblaka

 • Možnost upravljanja pomembnih funkcij prek volana, opcijsko je na voljo projicirni sistem zaslona

 • Opcijsko Audijev virtualni prikazovalnik s polno HD ločljivostjo (1.920 x 720 točk)

 • Možnost nastavitve po meri za okoli 400 funkcij s sedmimi profili (opcija)

 

Infotainment in Audi connect

 • Nova generacija modularne infotainment platforme; najzmogljivejša različica MMI navigacije plus s prenosom podatkov po standardu LTE Advanced ter z dostopno točko za WLAN

 • Opcijsko navigacija s funkcijo samostojnega učenja na podlagi voznikovih preferenc; spletno načrtovanje poti na strežnikih ponudnika HERE, podrobni 3D-modeli mest, štiri brezplačne posodobitve letno

 • Nove storitve Audi connect in storitve Car-to-X, med drugim Informacije o prometnih znakih in Informacije o nevarnostih

 • Nova aplikacija myAudi za čim boljšo povezljivost pametnega telefona in avtomobila

 • Opcijsko Bang & Olufsen Advanced Sound System s 3D-zvokom tudi za zadnji del vozila

 

Asistenčni sistemi

 • Do 39 asistenčnih sistemov v treh paketih, med njimi novosti, kot so garažni in parkirni pilot (postopno uvajanje od leta 2018) ter asistenca za križišča

 • Inovativen niz senzorjev: laserski čitalnik, radar dolgega dosega in štirje radarji srednjega dosega, sprednja kamera, kamere za prikaz okolice in ultrazvočni senzorji

 • Nenehno združevanje različnih podatkov senzorjev v osrednjem krmilniku asistenčnih sistemov (zFAS)

 • Samodejno parkiranje Audija A7 Sportback z Audijevim (daljinsko vodenim) parkirnim pilotom in Audijevim daljinsko vodenim garažnim pilotom ob sočasnem voznikovem nadzoru (na voljo tekom leta 2018)

 

Podvozje

 • Opcijsko dinamično štirikolesno krmiljenje z variabilnim prenosom na sprednji premi ter isto- oziroma protismernim zasukom zadnjih koles

 • Serijsko progresivno krmiljenje, sprednja in zadnja prema kot petvodilni konstrukciji

 • Opcijsko športno podvozje, podvozje z dinamičnim uravnavanjem blaženja in zračno vzmetenje adaptive air suspension z uravnavanimi blažilniki

 • Elektronska platforma podvozja (EFP) za centralni izračun voznega stanja in optimalno krmiljenje sistemov za uravnavanje podvozja

 

Blagi hibridni sistem

 • Motorja 3.0 TFSI (55 TFSI) in 3.0 TDI (50 TDI) z 48-voltnim glavnim električnim omrežjem in blago hibridizacijo z jermenskim zagonskim alternatorjem; na ta način sta omogočena jadranje z izključenim motorjem in visoka rekuperacijska moč

 • Razširjena funkcija start-stop s prediktivnim komfortnim zagonom

 

Pogon

 • Ob vstopu na trg: Motor 3.0 TFSI z močjo 250 kW (340 KM) in navorom 500 Nm

 • Pospešek od 0 do 100 km/h v 5,3 sekunde, najvišja hitrost 250 km/h; poraba po kriterijih NEVC 6,8 l/100 km (emisija CO2 154 g/km)

 • Motor 3.0 TDI z močjo 210 kW (286 KM) in navorom 620 Nm

 • Pospešek od 0 do 100 km/h v 5,7 sekunde, najvišja hitrost 250 km/h; poraba po kriterijih NEVC 5,5 l/100 km (emisija CO2 142 g/km)

 • Še drugi štiri- ali šestvaljni pogonski agregati po prihodu na trg, med drugim

 • V6 3.0 TFSI s sedemstopenjskim menjalnikom S tronic in pogonskim sklopom quattro ultra

 • V6 3.0 TDI z osemstopenjskim menjalnikom tiptronic in stalnim štirikolesnim pogonom quattro

 

Karoserija

 • Prostorna notranjost, za 21 mm večja dolžina kot pri predhodniku, več prostora za glavo in kolena na zadnjih sedežih

 • Prtljažnik z večjo nakladalno širino in prostornino od 535 do 1.390 litrov

 • Električni pokrov prtljažnika opcijsko s senzorsko krmiljenim aktiviranjem z gibom noge

 • Najboljše vrednosti pri aerodinamiki in aeroakustiki, visoka raven pasivne varnosti

 

Komfortna oprema

 • Sedeži z novo zasnovo, najbolj izpopolnjena različica z izboljšano masažno funkcijo

 • Opcijsko akustična zasteklitev in veliko panoramsko stekleno strešno okno

 • Paket Air Quality za boljšo kakovost zraka, vklj. z ionizatorjem in dišavami (opcija)

 • Opcijsko ogrevano vetrobransko steklo in brisalca z integriranimi pralnimi šobami

 

* Poraba goriva in emisije CO2 so navedene v razponu, ker so odvisne od izbranih pnevmatik/platišč.

Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj