Nasveti za okolju prijazno vožnjo

Nasveti za okolju prijazno vožnjo

Audi se kot proizvajalec avtomobilov z napredno tehnologijo dobro zaveda svoje odgovornosti do uresničevanja okolju prijaznih postopkov v proizvodnji, sodobnih metod recikliranja ter razvoja alternativnih konceptov pogona.

V splošnem velja preprosta enačba: manjše kot je zgorevanje goriva, manj je izpušnih plinov. Preudarnejša vožnja pa ni prijaznejša le do okolja, ampak tudi do vaše denarnice. Audi je pripravil vodič, s katerim želi vsakemu vozniku pomagati do bolj ekološke in hkrati ekonomične vožnje. Z nekaj preprostimi koraki lahko pozitivno vplivate na porabo energije in zmanjšate svoj ogljični odtis z vsakim dodatnim kilometrom.

Pravilno vzdrževanje avtomobila

Redno menjavanje olja in preverjanje zraka v pnevmatikah lahko izboljša porabo goriva, podaljša življenjsko dobo vozila in pomaga zmanjšati emisije. Prav tako se prepričajte, da so filtri, vžigalne svečke in drugi deli avtomobila v brezhibnem stanju.

Zmanjšajte težo v avtomobilu

Vsak dodaten kilogram v avtomobilu poveča porabo goriva. Priporočamo, da izpraznite prtljažnik in odstranite stvari, ki jih ne potrebujete ter zamenjate težke potovalne kovčke z lažjimi materiali potovalne opreme.

Učinkovita vožnja

Med vožnjo stremite k ohranjanju enakomerne hitrosti ter se izogibajte hitrim pospeškom in sunkovitemu zaviranju. V križiščih in krožnem prometu vozite brez naglega pospeševanja, v mestnem prometu pa bodite pozorni tudi na nizko število vrtljajev motorja.

Pravilno zaviranje

Poskusite uporabljati motor za upočasnitev in zmanjšajte uporabo zavor. Priporočamo, da v trenutku, ko prometni tok zahteva upočasnitev, nogo umaknite s pedala za plin, kar ne le zmanjšuje emisije, ampak tudi podaljšuje življenjsko dobo zavor ter izboljša vašo varnost na cesti.

Izogibajte se nepotrebnim vožnjam

Nepotrebne vožnje povečajo porabo goriva v vašem vozilu, zato pot do trgovine raje opravite peš ali s kolesom. Če vam okoliščine tega ne dopuščajo, poskusite združiti opravke in načrtovati poti, da zmanjšate skupno število kilometrov.

Vozite premišljeno

Kako preudaren voznik ste med dolgimi vožnjami? Uporabljajte klimatsko napravo le, ko je res potrebna in upoštevajte omejitve hitrosti na cestah. Vgrajene odjemalce električne energije izključite takoj, ko jih ne potrebujete več.

Z upoštevanjem smernic v našem vodiču za okolju prijazno vožnjo boste pozitivno vplivali na zmanjšanje porabe goriva v svojem avtomobilu Audi ter pripomogli k ohranjanju in varovanju narave.