Menjava blažilnikov

Blažilniki so pomembni za varno vožnjo vašega vozila Audi A3, A6 in preostalih modelov, ker zagotavljajo stik vseh štirih koles s cestiščem ne glede na obremenitev, prispevajo k večji stabilnosti v ovinkih in izboljšujejo varnost pri zaviranju. Blažilniki so še pomembnejši pri modelih Audi z elektronskimi varnostnimi sistemi, kot so ABS (antiblokirni sistem), ESP (elektronski stabilizacijski program) in ASR (regulacija zdrsa pogonskih koles), saj lahko ti sistemi pripomorejo k večji varnosti le ob popolnoma delujočih sestavnih delih.

Poškodovani blažilniki lahko pogosto povzročijo daljše zavorne poti, slabši oprijem podlage in nezanesljive vozne lastnosti. Nepričakovane težave lahko že vnaprej preprečite z rednimi pregledi blažilnikov, ki vam jih bodo po potrebi tudi zamenjali.

 

Znaki poškodovanih blažilnikov

Če na vozilu opazite katerega od naslednjih znakov, je vzrok zanj lahko pokvarjen blažilnik:

 • Na neravnem cestišču vozilo nekaj časa zanaša.
 • Pri obrabljenih blažilnikih se vozilo občutljivejše odziva na bočni veter.
 • Pri obrabljenih blažilnikih se poveča tudi obraba pnevmatik. Če je obraba neenakomerna, je to pogosto znak za pokvarjen blažilnik.
 • Vozilo v ovinkih zanaša. Pri zelo ozkih ovinkih se sprednji del vozila močno spusti.
 • Zavorna pot se znatno podaljša. Situacija je lahko še slabša, če je vozilo opremljeno z elektronskimi varnostnimi sistemi, kot je ABS, ESR ali ASR.

V tem primeru priporočamo, da se dogovorite za termin pri svojem servisnem svetovalcu Audi, kjer vam bodo blažilnike po potrebi zamenjali.

Vzroki za poškodbe blažilnikov

Za pokvarjene blažilnike na vašem vozilu Audi obstajajo različni vzroki. Med drugim je treba upoštevati naslednje možnosti:

 • obraba zaradi uporabe: obraba je običajna spremljevalka staranja. Stopnja obrabe je odvisna od individualne obremenitve;
 • korozija zaradi vlage, soli za posipanje ali umazanije;
 • prevelika obremenitev in pogosto preseganje največje dovoljene teže;
 • vozne lastnosti lahko poslabšajo tudi nizkokakovostni blažilniki, ki niso prilagojeni modelu vašega vozila Audi in ne ustrezajo sistemu vozila.

Informacije o menjavi blažilnikov Audi

Prednosti blažilnikov Audi

Blažilniki iz nabora originalnih delov Audi ponujajo zanesljivost in udobje, ker zagotavljajo:

 • zelo varno krmiljenje,
 • izvrsten stik s cestiščem,
 • izjemno stabilnost v ovinkih,
 • združljivost z vsemi komponentami podvozja in asistenčnimi sistemi,
 • preprečevanje nepotrebnih posledičnih stroškov.

Koliko stanejo novi blažilniki Audi?

Stroški menjave blažilnikov pri vašem vozilu Audi so odvisni od modela in leta izdelave vozila ter od blažilnikov, ki jih je treba zamenjati (zadaj ali spredaj). Za modele vozil Audi, starejše od 4 let, veljajo cene naših ugodnejših paketov prednosti Audi.

Kakšne učinke imajo pokvarjeni blažilniki?

Pokvarjeni blažilniki pri vašem vozilu povzročijo:

 • zanašanje na neravnem cestišču,
 • večjo občutljivost na bočni veter,
 • neenakomerno ali večjo obrabo pnevmatik,
 • manjšo stabilnost v ovinkih,
 • daljšo zavorno pot.

Pogosta vprašanja v zvezi z blažilniki

Življenjska doba blažilnikov je odvisna od individualne obremenitve. Vendar jih je treba v vsakem primeru pregledati najpozneje po 60.000 do 80.000 prevoženih kilometrih.

Blažilniki bistveno prispevajo k varni vožnji vašega vozila Audi. Glavna naloga blažilnikov je v vsaki situaciji ohranjati stik vseh štirih koles vozila s cestiščem, ne glede na natovorjenost, vlečno obremenitev ali število potnikov. Poleg tega znatno pripomorejo k stabilnosti v ovinkih in močno povečujejo varnost pri zaviranju. Pri modelih Audi z elektronskimi varnostnimi sistemi, kot so ABS (antiblokirni sistem), ESP (elektronski stabilizacijski program) in ASR (regulacija zdrsa pogonskih koles), so brezhibno delujoči blažilniki še pomembnejši. Ti sistemi praviloma skrbijo za večjo varnost vozila Audi in za to potrebujejo popolnoma delujoče sestavne dele. Če se na primer aktivirajo v vozilu z obrabljenimi blažilniki, lahko to povzroči veliko daljše zavorne poti. Da že vnaprej preprečite nepričakovane težave, naj vam blažilnike redno pregledujejo in jih po potrebi tudi zamenjajo.

Morda vas bo zanimalo tudi:

 
 Smart repair of the windscreen

Popravilo vetrobranskega stekla

Tukaj so vam na voljo informacije o originalnih vetrobranskih steklih Audi in možnostih popravila stekel.

Akumulator

Akumulatorji Audi: izdelek LongLife, ki ne zahteva vzdrževanja, zagotavlja hladni zagon do –25 °C, ima visoko ciklično stabilnost praznjenja/polnjenja in je takoj pripravljen na uporabo.

Kompleti zimskih pnevmatik in platišč

Funkcionalnost in vpadljiv videz. Z zimskimi litimi aluminijastimi platišči iz originalne dopolnilne opreme Audi.

Kontaktirajte pooblaščen servis Audi

Za dodatne informacije in konkretne ponudbe se obrnite na svoj pooblaščen servis Audi.