Preprosti nasveti za dolgo življenjsko dobo baterije

Kot osrednji del električnega vozila so naše visokonapetostne baterije v celoti zasnovane za vrhunsko kakovost, varnost in dolgo življenjsko dobo. Sčasoma se kapaciteta baterije, tj. količina energije, ki jo baterija lahko shrani, zmanjša zaradi običajnih procesov staranja. Dobra novica: vaš način polnjenja in uporabe vpliva na življenjsko dobo baterije, zato lahko z nekaj preprostimi osnovnimi pravili pri dnevni uporabi dlje ohranite kapaciteto baterije. Prvotni doseg se ohrani dlje, vi pa aktivno prispevate k ohranjanju vrednosti vašega električnega avtomobila.

Tri osnovna pravila

Za daljšo življenjsko dobo baterije.

 1. Ali vozite predvsem na krajše razdalje? Za dnevno uporabo Audi priporoča polnjenje do 80 %.
 2. Ali se odpravljate na daljšo vožnjo? Svoj Audi za maksimalni doseg napolnite na 100 % in se čim prej odpravite na pot. Če vozilo kljub nasvetu iz 1. pravila redno polnite na 100 %, se proces staranja baterije pospeši, s tem pa se primerljivo hitreje zmanjša uporabna kapaciteta baterije.
 3. Ali vaše vozilo miruje dlje časa? Ko zaustavite vozilo, naj stanje napolnjenosti znaša med 30 % in 80 %.
 
 

Vaše vozilo vam pomaga pri ohranjanju baterije

Krajše razdalje (npr. dnevna vožnja v službo, po nakupih)Daljše razdalje (npr. dopust, službena potovanja, dnevni vozači na daljše razdalje)
Nastavitev želenega nivoja napolnjenosti - V aplikaciji myAudi in v vozilu lahko preprosto določite najvišjo mejno vrednost napolnjenosti baterije. Tako vam ni treba skrbeti za ničesar več.Konfiguracija na 80 %Audi priporoča, da pred vožnjo na daljše razdalje želeni nivo napolnjenosti nastavite na 100 %, da dosežete čim večji doseg.
Časovnik polnjenja - S časovnikom polnjenja določite točen čas odhoda. Neposredno v vozilu ali enostavno v aplikaciji myAudi. Avtomatizirano polnjenje s predhodno nastavljenim nivojem baterije se izvede čim bliže času odhoda. Poleg tega predhodno klimatiziranje notranjost vozila pred odhodom klimatizira na želeno temperaturo.Predhodno klimatiziranje za več udobjaNastavite čas odhoda, da se izognete mirovanju vozila s polno baterijo.
Načrtovanje poti - Z načrtovalnikom poti e-tron pred odhodom načrtujte svojo pot: pot upošteva vaš individualni doseg in predvidi ustrezne polnilne postaje..Uporaba načrtovalnika poti e-tron po potrebi Uporaba načrtovalnika poti e-tron priporočena
Vozni način Vozni način "efficiency" z učinkovitim načinom vožnje vodi do nižje porabe električne energije. Tako zmanjšate električno in toplotno obremenitev baterije, s čimer se ohranja kapaciteta baterije Vozni način "efficiency" z učinkovitim načinom vožnje vodi do nižje porabe električne energije. Tako zmanjšate električno in toplotno obremenitev baterije, s čimer se ohranja kapaciteta baterije
 

Napotki za polnjenje

 • Hitro polnjenje (High Power Charging > 100 kW) se priporoča predvsem za daljše razdalje, ne za dnevno uporabo.
 • Pri hitrem polnjenju se hitrost polnjenja upočasnjuje z naraščanjem stanja napolnjenosti visokonapetostne baterije. Zato lahko celotno polnjenje visokonapetostne baterije podaljša skupni čas potovanja. Načrtovalnik poti e-tron vam pomaga z optimalnim načrtovanjem polnjenja.
 

Tri osnovna pravila

 • Za kratek čas polnjenja na daljših razdaljah načrtovalnik poti e-tron po potrebi poseže po celotni kapaciteti baterije in priporoči polnjenje nad 80 %.
 • Želeni nivo napolnjenosti po zaključeni vožnji na daljše razdalje znova nastavite na 80 % za dnevne vožnje.
 • Pri uporabi načrtovalnika poti e-tron za Audi e-tron GT se temperatura visokonapetostne baterije predhodno klimatizira za hitro polnjenje, tako da je mogoče doseči maksimalno hitrost polnjenja.
 

Zaščita baterije pred nizkimi temperaturami

"Idealna" temperatura baterije nad 20 °C omogoča ustrezno hitro sprejemanje energije pri polnjenju in rekuperaciji. Na temperaturo baterije lahko s t. i. kondicioniranjem vplivate tako, da vozilo pred začetkom vožnje ogrejete s klimatiziranjem mirujočega vozila. Tovrstno ogrevanje je priporočljivo tudi pred hitrim polnjenjem.

 

Garancija in življenjska doba baterije

Vse visokonapetostne baterije za priključne hibride in popolnoma električne modele Audi so zasnovane za dolgo življenjsko dobo. Audi zanje prevzema garancijo za osem let od prve predaje vozila oz. za prvih 160.000 kilometrov - odvisno, kaj nastopi prej.

 

Z zaščito baterije

Dva medpomnilnika vašo visokonapetostno baterijo dodatno ščitita pred nenamerno, škodljivo preobremenitvijo in popolnim izpraznjenjem.

 1. Skupna kapaciteta (bruto)
 2. Uporabna kapaciteta (neto)
 3. Zaščita pred preobremenitvijo
 4. Zaščita pred popolnim izpraznjenjem

Grafični prikaz je namenjen zgolj simboličnemu prikazu.

 

Kapaciteta baterije

Kapaciteta visokonapetostne baterije električno gnanega vozila se deli na bruto in neto kapaciteto. Bruto kapaciteta pri tem opisuje celotno fizično kapaciteto visokonapetostne baterije. Za zaščito pred samodejnim izpraznjenjem, za povečanje življenjske dobe in za zagotavljanje rezerve za zasilni zagon je teoretično razpoložljiva energijska vsebnost kljub temu tehnično omejena. To dejansko uporabno energijsko vsebnost imenujemo neto kapaciteta.

Grafični prikaz je namenjen zgolj simboličnemu prikazu. Primer ponazarja kapaciteto baterije vozila Audi Q4 e-tron 40*.

 

Električno vozilo

Prednosti za električna vozila