Z električno mobilnostjo v bolj trajnostno prihodnost

Električna mobilnost predstavlja ključ do bolj trajnostne mobilnosti po vsem svetu. Zato smo si zastavili cilj, da do leta 2025 ponudimo 30 elektrificiranih vozil, od tega 20 popolnoma električnih avtomobilov, ki pri vožnji na električni pogon lokalno ne ustvarjajo emisij CO₂. Električna mobilnost nam predstavlja osrednji element bolj trajnostnega in podnebju prijaznejšega prometnega sistema. Odkrijte več informacij o trajnostnem vidiku znamke Audi in zanimivih temah prihodnosti.

 

Trajnostni vidik v dobavni verigi: izziv in priložnost obenem

Znamka Audi je prisotna na več kot 100 tržiščih in ima 13 tovarn v desetih državah, da je čim bliže svojim strankam. Enako razvejana je tudi njena dobavna veriga. Audi zato velik pomen pripisuje celovitemu nadzoru lastne vrednostne verige: zmanjšanje izpustov CO₂, skrbna uporaba virov in družbena odgovornost so na prvem mestu.

 

Mobilnost in trendi

Kdor si želi vizionarskega pogleda v prihodnost, mora biti hiter in obenem prilagodljiv. Naš življenjski prostor se spreminja s svetlobno hitrostjo. Kako izgleda skupno življenje v prihodnosti in kaj moramo o njem vedeti že danes? Našo prednost predstavljajo nenehno izpopolnjevanje in navdušujoče rešitve.

 

Trajnostni produkti

Audi k razvoju trajnostnih produktov pristopa celostno. Pri tem stavi na široko paleto alternativnih pogonskih tehnologij, ki nudi okolju prijaznejšo mobilnost.

 

Kako Audi financira prihodnost

Audi si je za naslednja leta zastavil ambiciozne cilje glede donosa. Kako jih želi podjetje doseči? Z natančno osredotočenostjo na donosno e-mobilnost, digitalizacijo in pametno uporabo sinergij, ki jih nudi koncern.

Zelena inovacija za prihodnost, ki jo je vredno živeti

Fundacija za okolje Audi GmbH spodbuja tehnologije in zavezanost k varovanju okolja z namenom obvarovanja in ohranjanja naravnih življenjskih pogojev za ljudi, živali in rastline. Projekti, ki jih spodbuja Audijeva fundacija za okolje, se osredotočajo na inovativne, okolju prijazne tehnologije in na ukrepe za okoljsko izobraževanje. Spodbujajo trajnostno ravnanje in zavedanje o vplivih človekovega ravnanja na naravo. Fundacijo za okolje je družba AUDI AG leta 2009 ustanovila kot 100‑odstotno hčerinsko podjetje, da bi okrepila svoje družbeno udejstvovanje in udejstvovanje na področju okoljske politike.

Kot osrednji del električnega vozila so naše baterije v celoti zasnovane za vrhunsko kakovost, varnost in celotno življenjsko dobo vozila. Vrnjene baterije, na primer iz naših priključnih hibridov ali predserijskih vozil modela Audi e-tron, danes pri različnih izvajalcih recikliranja recikliramo v skladu z zakonskimi predpisi na posameznih tržiščih.

Leto 2025 naj bi bil vsak tretji prodani Audi elektrificiran. Potreba po baterijah bo tako še naprej naraščala. Audi si zato prizadeva, da bi bil življenjski cikel teh baterij čim bolj trajnostno zasnovan. Od leta 2017 je aktivni član združenja Global Battery Alliance, ki se osredotoča na varstvo človekovih pravic in družbenih standardov pri pridobivanju surovin ter iskanje načinov ponovne uporabe litij-ionskih baterij. Audi z drugimi podjetji sodeluje tudi na področju raziskovanja, na primer s podjetjem za recikliranje Umicore, s katerim razvija postopek za reciklažo delov visokonapetostnih baterij, ki bi jih bilo tako mogoče vedno znova uporabiti. Rabljene baterije "novo življenje" dobijo tudi v glavni tovarni v Ingolstadtu, kjer se trenutno poskusno uporabljajo v viličarjih in vlečnih vozilih. "Vsaka litij-ionska baterija predstavlja visoko porabo energije in dragocenih virov, s katerimi moramo ravnati na najboljši možni način," pravi Peter Kössler, član uprave za proizvodnjo in logistiko pri družbi AUDI AG. Prav zato je iskanje smiselnega pristopa k ponovni uporabi baterij del Audijeve električne mobilnosti.

Za ohišja baterij znamke Audi uporabljamo tudi aluminij. Postopek pridobivanja te lahke kovine iz boksita je energijsko zelo intenziven. Z namenom varčevanja z viri in energijo je Audi zagnal projekt Aluminium Closed Loop (Sklenjena zanka aluminija). Ostanke aluminija vrne dobaviteljem za ponovno obdelavo. Audi je postal tudi prvi proizvajalec avtomobilov s certifikatom za trajnostno proizvodnjo baterijskih ohišij, ki ga podeljuje Aluminium Stewardship Initiative (ASI).

Kot osrednji del električnega vozila so naše baterije v celoti zasnovane za vrhunsko kakovost, varnost in celotno življenjsko dobo vozila. Vrnjene baterije, na primer iz naših priključnih hibridov ali predserijskih vozil modela Audi e-tron, danes pri različnih izvajalcih recikliranja recikliramo v skladu z zakonskimi predpisi na posameznih tržiščih. Električni avtomobili, enako kot vsi ostali avtomobili, ki so registrirani v Nemčiji in Evropi, zagotavljajo najvišjo stopnjo varnosti. Nevarnost požara in električnega udara preprečujejo posebni varnostni sistemi. V primeru nezgode ali okvare se pretok električne energije v bateriji takoj prekine, tako da v njej ni več napetosti. Poleg tega je baterija vgrajena v velikem ohišju v dnu vozila, ki ščiti v primeru trčenja in preprečuje deformacije. Preizkusi ADAC na konceptnem vozilu Audi e-tron GT so znova pokazali, da je nevarnost požara pri električnih vozilih enako majhna kot pri vozilih z motorjem z notranjim zgorevanjem. Vozilo lahko vedno polnite povsem brez pomislekov, tudi če dežuje. Brez skrbi lahko svoj Audi e-tron zapeljete tudi v avtopralnico.

 

Polnjenje doma

Polnjenje na poti